Tjenester? Skal de følges opp?

Map

Har du hørt dette før?

– Ikke tenk på det, vi selger jo tjenester, ikke produkter!

Vi sponsa jo t-skjorter til lokale fotballaget i fjor! Vi tar samfunnsansvaret.

– Jeg kjøper IT utstyr av en anerkjent leverandør. De har nok styr på det.

– Vi er importør. Ikke produsent.

Kanskje satt litt på spissen og helt sikkert forenklet – men i Factlines møter vi jevnlig innvendinger når det snakkes om oppfølging av tjenester. Mange tjenesteleverandører- og innkjøpere tenker at ansvaret i leveransekjeden ikke involverer dem, og at det beste er å jobbe lokalt med samfunnsansvar.

Men alle har et ansvar for å stille krav og for å følge opp. Tenk bare – T-skjortene til fotballaget ble kanskje laget av barnehender i Kina.Rengjøring er omfattet av risiko for sosial dumping. Konsulenten kan ikke levere uten IT, det er også høyrisiko.

Ikke anta at din leverandør tar dine innkjøpskrav på alvor, etterprøv informasjonen og be om dokumentasjon. Med dagens informasjonsdeling er det både mulig og nødvendig for tjenesteleverandører å se ut over øyeblikksbildet de får av sertifiseringer. Ved å spørre inn til leverandørens egne rutiner for oppfølging, viser du at du er en seriøs innkjøper. Det betaler inn på omdømmekontoen.

Selv om du er liten, kan du gjøre din del. Ikke undervurder den makt og påvirkningskraft du har. Du er nemlig ikke alene i å stille krav, også til tjenester.

Publisert:
March 2019
Ansvarlige leverandørkjeder